De grootste ijsgrot ter wereld

In de Oostenrijkse plaats Werfen vindt men de grootste ijsgrot ter wereld. Om deze grot te kunnen bezoeken moet je eerst een berg oprijden om vervolgens 20 minuten flink omhoog te lopen naar een kabelbaan. Deze kabelbaan brengt je binnen 2 minuten ook nog zo'n 400 meter hoger. Daarna is er echter nog flinke wandeling nodig om de ingang van de grot te bereiken.

Carbidlampen

De grot kan alleen maar bezocht worden met een gids. De gidsen spreken zowel Duits als Engels.
In de grot is geen verlichting. Daarom krijgt ongeveer 1 op de 5 bezoekers een carbidlamp om te kunnen zien waar je loopt. Af en toe verlicht de gids bepaalde plaatsen extra door een lontje aan te steken dat fel licht geeft.

Harde wind

Om de grot te kunnen betreden wordt de toegangsdeur open gedaan. Door de temperatuursverschillen tussen de buitenlucht en de temperatuur in de grot (0 graden) veroorzaakt dat een enorme windvlaag naar buiten. Tegen de wind in naar binnen en dan weer snel de deur dicht. Enkele carbidlampen zijn door de wind uitgegaan en worden door de gids weer aangestoken.

700 traptreden omhoog

De gids heeft vooraf al aangegeven dat de tocht door de grot bestaat uit een route met 700 traptreden omhoog en daarna ook weer 700 treden omlaag. Na de eerste 300 treden wordt voor het eerst gestopt en kunnen we het ijs in de grot bekijken. De gids vertelt het één en ander, eerst in de ene taal, daarna in de andere taal en verlicht het ijs met zijn lontje.
Vervolgens gaat de tocht, alleen maar verlicht door de carbidlampjes, verder omhoog om zo nog een keer of 4 op aangeven van de gids te stoppen bij een bijzonder punt in de grot.

De IJsgrot in Werfen is in werkelijkheid niet zo goed verlicht

Foto's maken niet toegestaan

Buiten de grot staat duidelijk aangegeven, dat foto's maken in de grot niet is toegestaan. Dat heeft blijkbaar niet iedereen gezien, want er wordt lustig op los geflitst.
De foto hiernaast is niet gemaakt tijdens ons bezoek, want zoveel licht is er niet in de grot. Deze foto is duidelijk in scène gezet voor publicitaire doeleinden. Tijdens een bezoek is het veel donkerder in de grot en is er veel minder te zien.

Ook weer 700 treden omlaag

Na 700 treden omhoog moeten er ook weer 700 treden worden afgedaald. Dit gaat deels langs dezelfde route, maar ook voor een deel door een ander stuk van de grot. Ook op de terugweg wordt weer een paar keer stilgestaan bij een opmerkelijk punt in de grot.

Niet zo geschikt voor kleine kinderen

De tocht door de grot lijkt me niet zo geschikt voor kleine kinderen die niet goed zelfstandig kunnen lopen. Het is erg donker in de grot en de treden zijn moeilijk te zien. Verder moet er nogal eens gebukt worden als door een laag gedeelte van de grot wordt gelopen. De tocht door de grot duurt ongeveer een uur.

Uitzicht op Werfen

Uitzicht op Werfen Eenmaal weer buiten moet weer het pad genomen worden naar beneden. Op dit pad heb je een heel mooi uitzicht op de plaats Werfen, vele honderden meters lager. Je moet dezelfde weg terug, dus ook weer met de kabelbaan omlaag.

Zowel beneden als boven bij de kabelbaan is er een restaurant waar wat kan worden gedronken of gegeten. Bij mooi weer kun je buiten zitten en dan blijken er kraaien rond te vliegen die graag met je mee eten. Als je niet uitkijkt wordt het eten zo van je bord gepakt.

Over de auteur

De reisverslagen zijn gemaakt door Nico van der Wouden.
De periode van de reizen loopt van 2008 - 2015.

Sitemap

Meest recente verslag

Verwacht: Lente in Kreta

Contact