Watervallen van Krimml

De watervallen van Krimml zijn een bekende trekpleister in het natuurgebied Hohe Tauern, in het Noord-Westen van Oostenrijk.
Bij aankomst in Krimml is dat duidelijk te merken, want er zijn 4 flinke parkeerplaatsen. Het is aan te bevelen om niet direct bij de eerste parkeerplaats, P1, te stoppen, want vanaf die plaats is de waterval nog een aardig stukje lopen. P4 is het dichtst bij de attractie en deze parkeerplaats is ook het grootst.

Op P4 parkeren ook de bussen. Er worden busladingen mensen afgezet aan de voet van de waterval. Oudere mensen, maar toen wij er waren ook veel schoolklassen op schoolreis.
Voor ons was er nog voldoende plaats om ook te parkeren. Parkeren is hier gratis.

Op naar de waterval

Vanaf de parkeerplaats kun je al een glimp opvangen van het naar beneden stortende water, maar je hoeft alleen maar de stoet met mensen te volgen om aan de voet van de waterval te komen.

Dat het hier om een voorname toeristische attractie gaat is duidelijk te merken aan het aantal winkeltjes met souvenirs, kiosken en restaurants.

Maar daar komen we niet voor. In een brochure hadden we gelezen, dat we langs de waterval omhoog kunnen lopen om bovenin de plaats te zien waar het water voor het eerst naar beneden stort. Wij willen dus naar boven.

Voor het pad naar boven moet wel toegang worden betaald, 2 Euro per persoon.
Na dit bedrag betaald te hebben gaan we op weg, tussen vele andere mensen, jong maar ook oud. Op een bordje zien we staan dat het ongeveer 1 uur en 30 minuten zal gaan duren.

Steeds steiler, steeds rustiger

In het begin loop je, door het bos, rustig omhoog. Je hoort al het ruisen van het water.

Te voet naar de top van de waterval van Krimml Na een minuut of 5 is er al het eerste zijpad, dat je dicht naar het water brengt. Wij besluiten hier niet naar toe te gaan, maar door te lopen. Anderen slaan hier wel af om naar het water te gaan kijken.

Het pad loopt zigzaggend de berg op en het wordt steeds steiler. Dit is waarschijnlijk ook de reden, dat het steeds rustiger wordt.
Het is te begrijpen, dat de vele bejaarden die we gezien hebben in hun zondagse kleren zover niet komen. Zij kunnen dit niet meer of zijn hier niet voor toegerust. Hun blik op de waterval hebben ze geworpen vanaf een van de eerste zijpaadjes. Maar, ze zijn er geweest en hebben de waterval met eigen ogen gezien.

Andere mensen die we zagen waren gekleed alsof ze naar het strand gingen. Die wilden op slippers de berg op. Die zijn ook niet echt ver gekomen.

Nordic Walkers

Voor vele Norid Walkers was dit pad een uitdaging. Met ferme pas liep men het pad omhoog, gesteund door de stokken. Maar ook bij hen gold, hoe hoger, hoe minder snel. Ook bij hen ging de vermoeidheid meespelen.

Uitzicht op parkeerplaats Krimml

Prachtige uitzichten

Tijdens de weg omhoog kon op diverse plaatsen worden uitgerust op bankjes of op het hek bij een uitzichtpunt, waar een prima zicht op de waterval was. Soms was deze plaats ook nog verkoelend door het opspattend water van de waterval.
Op deze plaatsen worden per dag duizenden foto's gemaakt, want praktisch iedere bezoeker heeft een fototoestel bij zich en legt de waterval van alle kanten vast.

Vals plat

Plotseling doemt er een huisje op aan het water. Dit blijkt een kiosk en restaurant te zijn, waar je zelfs nog een kamer kunt huren.

Wie denkt bovenaan te zijn wordt snel uit zijn droom geholpen, want je hoeft maar even naar boven te kijken om te zien dat je voor de echte waterval nog zo'n 150 hoger moet klimmen.

Een aantal mensen gaat hier aan het ijs en gaan lekker zitten op de rotsen die hier langs het snelstromende water liggen.
Voor velen zal dit het eindstation van hun klim zijn.

Op naar de top

Maar wij zijn vastbesloten helemaal naar de top te gaan. Het vals plat van een paar honderd meter geeft onze benen wat rust om aan de volgende klim te gaan beginnen.
We prijzen ons gelukkig om over een behoorlijke conditie te beschikken, want dat heb je hier wel nodig.
Heel even stoppen we om wat te eten en te drinken, maar dan gaan we snel weer verder. Je merkt aan iedereen die hier nog naar boven loopt dat het wat moeilijker gaat.
Gelukkig zitten de weersomstandigheden mee. Het is prima weer en de temperatuur is niet al te hoog. Het pad is droog en prima begaanbaar, mits je goed schoeisel draagt.

Waterval Krimml van bovenaf gezien

Uiteindelijk bereiken we het punt waar de waterval ontspringt, op 1460m boven de zeespiegel.
Maar behalve een spectaculair uitzichtpunt en een paar bankjes is hier verder helemaal niets. Ja, een paar bordjes die verwijzen naar een pension en een restaurant, zo'n 30 minuten (vlak) lopen verder.

Wij hebben de beklimming gedaan zonder te stoppen bij de uitzichtpunten en hebben er ruim een uur over gedaan.
Op een van de bankjes op de top hebben we rustig ons meegebrachte brood opgegeten en wat gedronken en natuurlijk onze benen wat rust gegeven.

En nu weer terug

Na uitgebreid het ontspringen van de waterval te hebben bekeken en de nodige foto's te hebben gemaakt zijn we begonnen aan de afdaling.
Dat is nog niet zo eenvoudig, want het pad is op sommige plaatsen zo steil, dat je de nodige moeite hebt om naar beneden te lopen, zeker met vermoeide benen.

Uitzichtpunten

De uitzichtpunten, die velen op hun weg omhoog hebben aangedaan, hebben wij op onze afdaling bezocht. Konden we tegelijk even uitrusten.
Op deze plaatsen heb je vaak een magnifiek uitzicht op de waterval en je kunt er prachtige foto's maken. Soms moet je overigens wel in de rij staan voor de mooiste fotoplekjes.

Heerlijk rusten aan het water

Op het vals plat dat we eerder op de heenweg ook tegenkwamen kun je heerlijk op wat rotsen aan het water zitten om wat uit te rusten van de vermoeienissen. Hierna kun je er weer tegen voor de volgende etappe.

Prima dagje

Deze attractie, zo'n 80 km van ons appartement in Saalbach, heeft ons een prima, actieve dag bezorgd. Het is een interessante omgeving en je bent lekker actief bezig om alles te kunnen zien. Je moet wel zorgen voor een goede uitrusting en het nodige eten en drinken als je helemaal naar de top wilt.

Over de auteur

De reisverslagen zijn gemaakt door Nico van der Wouden.
De periode van de reizen loopt van 2008 - 2015.

Sitemap

Meest recente verslag

Verwacht: Lente in Kreta

Contact